Tilbage Hawaii forside

Pearl Harbour med USS Arizona - Dole ananas-plantage

Tirsdag den 22. januar 2013.

   

Denne dag gik det lidt bedre med morgenmaden. Vi havde taget vores køletasker med ned til poolen, hvor vi fyldte dem op, og tog det med op på værelset, hvor vi kunne sidde ved et bord og spise morgenmad.

Lidt over otte kom bussen, og vi kørte til Pearl Harbour, hvor vi tilbragte det meste af formiddagen.

   

       

   

   

   

   

Lige inden vi sejlede over til mindesmærket for Battleship Arizona, så vi en lille film, mest om forhistorien og lidt om selve angrebet på Pearl Harbour den 7. december 1941 kl. 7.55.

   

Det tog et par minutter at sejle ud til mindesmærket.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Arizona lækker konstant lidt olie, man siger, at hun græder sorte tårer.

   

   

   

   

   

   

Mindetavler over de personer på Arizona der døde under angrebet. Der findes flere danskklingende navne imellem. To med danske aner: Elmer Emil Christensen der var om bord på Arizona, og Eli Olsen der var ombord på Oklahoma, har Bo Østerlund skrevet en bog om. Han har gravet i deres og deres forældres historie, fundet dokumenter og lignende og samlet det i en bog.

   

   

Såfremt de, der overlevede angrebet ønsker det, kan de blive begravet i skroget sammen med deres kammerater. Deres navne står på et par små mindetavler på hver side af den store. 

   

   

   

   

   

   

   

Da vi var kommet tilbage fra mindesmærket, havde vi lidt tid på egen hånd, til at se på noget af alt det andet, der er i området.

   

Vi kørte videre nordpå til Dole ananasplantage. Der var købt billetter til os, så vi kunne komme ind at se haven. Den var nu ikke noget særligt; den fik mig til at tænke på Jesperhus Blomsterpark, selv om denne var meget mindre: masser af samme få typer blomster over det hele. 

   

   

   

   

Havens planter skulle være et udvalg af oprindelige arter og afgrøder fra Oahu.

    

   

   

   

   

   

   

      

Der var på området udenfor haven et lille område med mange forskellige ananas.

   

 Der var selvfølgelig også en souvenirbutik, med masser af forskellige varer – det var bestemt ikke billigt at handle der. Vi fik os en ananas-is og en ananas-strudel.

   

Lige overfor besøgscenteret lå en ananasmark, og der var en stor hal, der bliver brugt i produktionen.

   

   

På vej tilbage til hotellet kørte vi til et gammelt vulkankrater nær Honolulu, hvor der er anlagt en militær kirkegård. – National Memorial Cemetery of the Pacific. - Kirkegården blev anlagt efter angrebet på Pearl Harbour, men det er Stillehavets militære kirkegård, så det er ikke kun ofre fra angrebet på Pearl Harbour, der ligger begravet der. Der er ca. 34.000 grave.

   

   

   

   

   

   

   

Vi var tilbage ved hotellet ca. 14.30 og efter lidt mad og et lille hvil, gik vi en tur. Først langs stranden, hvor vi lige soppede lidt, vi havde slet ikke haft tid til at komme i vandet endnu, da det ikke lignede det bedste snorklested, havde vi prioriteret det fra. Vi gik videre lidt op i gaderne og fik købt os noget souvenir, Hawaiiskjorte og et par bluser. 

   

   

   

   

   

Duke.

   

   

   

   

   

   

Først på aftenen gik vi atter ud i byen, og fandt en restaurant, hvor vi købte vores aftensmad.

Thorkild og hans nye ven.