Tilbage Hawaii forside

Udflugt til Big Island.

Torsdag den 24. januar 2013.

       

Denne dag stod vi meget tidligt op, da vi skulle samles nede ved bussen kl. 5.00 for at køre til lufthavnen – vi skulle på udflugt til Big Island, den ø der hedder Hawaii, men da hele øgruppen også hedder det, bliver den oftest kaldt Big Island.

Bussen kom dog først 5.20, og så skulle vi lige hen til et andet hotel, og have nogle andre med til lufthavnen også.

Ca. kl. 7.00 fløj vi af sted med HA 332 op gennem skyerne til solen.

   

   

På Big Island fandt vi hurtigt den bus, vi skulle køre i, det viste sig, at vi ikke havde vores egen bus, og at Solveig derfor ikke kunne fortælle for os på dansk i bussen, det var lidt af en skuffelse. I stedet var chaufføren samtidig også guide, og munden stod nærmest ikke stille på hende, højt og skingert – hele dagen.

Der skulle komme nogle flere passagerer med et senere fly, men vi skulle ikke spilde tiden med at vente på dem i lufthavnen, derfor kørte Sharon os til en lille butik, hvor vi kunne købe vand, og hvad vi ellers mente, vi kunne få brug for i løbet af dagen.

   

   

Derefter kørte hun os ned til stranden lidt nord for Hilo, hvor vi kunne gå en lille tur. Big Island er for ung til, at der er sandstrand, som vi kender det. Men der var sand, det var bare sort. Lige før stranden er der ferskvand; det er vand der siver gennem klipperne.

   

   

Der er også lidt grønt i sandet, det er olivine, det kommer dybt nede fra jorden. Man kender det også fra meteoritter.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Da resten af gruppen ankom, viste det sig, at det var nogle af dem, vi havde hentet ved det andet hotel, de skulle åbenbart med et senere fly end vi andre.

Inden vi kørte gav Sharon os lige en lille demonstration med hula-dans og sang.

På den del af Big Island hvor vi var, er der meget frodigt. Der kommer ca. 2½ m vand om året, mens den sydlige side af øen er meget tør.

På Big Island er der tre vulkaner, der er aktive, det medfører en del jordskælv. Derfor bliver der ikke bygget ret højt på øen, og en del nyere huse er bygget på pæle, for at sikre dem mod små tsunami.

Vi kørte til Rainbow Waterfalls.

   

Hullet bag vandfaldet er et lava rør, hvor der på et tidspunkt har flydt lava.

   

   

   

   

   

Derefter kørte vi til Mauna Loa, en macadamia nøddefarm.

   

Mauna Loa er navnet på den ene af de fem aktive vulkaner på Big Island. Mauna Loa er verdens største aktive skjoldvulkan, læs evt. mere på Wikipedia, den frie encyklopædi.

       

Nøddetræerne kommer oprindeligt fra Australien. Det første nøddetræ blev plantet på Hawaii i 1881. I 1946 startede det der senere skulle blive til Mauna Loa nøddefarmen. Udover planterne har farmen en lille fabrik, hvor de knækker nødderne, og bearbejder dem på forskellige måder. Vi måtte gå en tur langs fabrikken og se ind gennem vinduerne.

   

   

   

Der var også en lille butik, hvor vi kunne købe macadamia nødder i alle mulige kombinationer. Der var masser af smagsprøver, så vi rigtig kunne blive fristet til at købe.

   

   

   

   

Derfra kørte vi til Akatsuka Orcid Gardens en orkideplanteskole, hvor vi lige skulle se salgsafdelingen.

   

   

   

    ,

   

   

Det var blevet frokosttid. Vi havde tidligere på dagen bestilt, hvad vi gerne ville have. Så vi kørte til Lava Rock Cafe og fik vores mad.

Da vi kørte videre, kørte vi forbi et par Hawaii gæs – Nene. De har næsten været udryddet, men er blevet genindført på Hawaii fra England, som tidligere havde importeret nogle.

Vi var nu endelig kommet frem, til det vi var rejst til øen for, nemlig at se noget af den natur, der ikke er forandret af mennesker endnu. 

Vi kørte ind i Hawai’i Volcanoes National Park. Hawai’i Volcanoes National Park omfatter to vulkaner, Mauna Loa og Kilauea. Vores udflugt var i Kilauea delen. Kilauea var sidst aktiv i perioden fra 1952 til 1974.

Vores første stop i parken var ved Thomas A. Jaggar Museum,
det ligger 1217 m. o. h.

   

Fra museet kan man se Halema ùma´ u krateret. Krateret er 770 x 900 m. og 83 m. dybt. Halema`uma`u er hjemsted for Hawaiis mytologiske figur Pele. Der strømmer stadig lava fra krateret 70-150 m. under krater-overfladen.

   

   

Museet er et vulkanmuseum. Der er udstillet udstyr, der tidligere er brugt til at studere vulkaner. Også tøj og redskaber, der har taget skade af at være for tæt på lava, er udstillet, samt forskellige former for lavasten.

   

   

   

Vi kørte videre til Steaming Bluff Overlook. Der kunne vi komme helt hen til calderaens kant, hvor der flere steder kommer damp op gennem revner i jorden.

   

   

   

   

   

   

   

  

 

   

   

Næste stop var Thurston Lava Tube. Et rør/kanal hvor en lavastrøm har bevæget sig. Da lavastrømmen er ophørt, har den efterladt en lang grottelignende kanal. Thurston Lava Tube er ca. 400 år gammelt. Vi gik gennem et kort stykke af røret. Rørets fulde længde er 64 km.

   

       

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

       

   

   

   

   

Turen gik videre til Lua Manu. Her kan man i lavastenen se huller efter træstammer. Jeg har ikke kunnet finde yderligere oplysninger om dette sted.

   

   

   

   

   

   

   

   

    ,

   

Magna Ulu. - Dette sted er skabt efter udbrud i perioden fra 1969 til 1974. På nuværende tidspunkt er beplantningen ved at komme i gang igen.

   

   

   

   

   

       

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Sidste stop på dagens udflugt var ved Kealakomo, et udsigtspunkt, hvorfra vi kunne se havet. Også dette område er dannet under udbrud i perioden fra 1969 til 1974.