|
Fredag den 14. september 2012. |
Kl. 8.30 begav
vi os hen til bussen. Da vi skulle på en udflugt
til Guimarães nord for Porto. Dagens vejrudsigt
var 32-33˚C.
|
Vi gik rundt på og ved borgen en lille time. Der
var både ved borgen og nede i byen stor
travlhed, for i weekenden skulle der være
Middelalderfest. |
Fra borgen gik
vi ned i byen. Vi gik bl.a. på den gamle gade, Rua Santa Maria, der blev bygget for at forbinde
klosteret med området omkring borgen. |
Vi havde små to timer til eget
brug, inden det fastsatte program fortsatte. Vi
gik først en lille tur ind i kirken, og så derefter
lidt på byen. Det endte med, at vi satte os på
torvet og fik lidt at spise og drikke. |
Efter det oprindelige program
skulle vi have været ud på en vingård til
vinsmagning og en let frokost. Gården havde
lukket pga. familiære problemer, så der var
fundet et sted i byen, hvor vi kunne smage et
par af de lokale vine og få den lette frokost. |
Derefter var der
endnu en ændring på det oprindelige program. Den
korkfabrik vi skulle have besøgt senere på turen
var gået konkurs, så der kunne vi af gode grunde
ikke komme. Der var i stedet fundet en anden
korkfabrik vi skulle besøge, det skulle så være
denne dag, for at få det til at passe ind i
programmet. |
Vi kørte derfor til Mozelos
ved Santa Maria de Lamas syd for Porto, for at besøge
korkfabrikken Amorim. Amorim er den største
korkfabrik i Europa. Den afdeling vi besøgte
laver korkpropper. |
Man høster kork på samme måde
i dag, som man gjorde i 1600-tallet. Et korktræ
skal være 25 år før man kan skrælle barken af
første gang, derefter kan man skrælle barken af
hvert 9. år. Der regnes med, at en korkeg kan
levere ca. 250 kg. bark i dets levetid.
Man skærer en revne i barken, og skræller
den derefter forsigtigt af. Barken skal derefter
tørres i mindst 6 måneder.
Derefter skal barken koges, det giver en
mere ensartet, blød og smidig kork. |
Imens vi færdes på fabrikken skulle vi af hygiejnehensyn have noget over håret, så vi fik udleveret nogle engangshatte, som vi skulle benytte. Overalt på fabrikken var der pænt opryddeligt og rent. |
Vi så den videre
forarbejdning til korkpropper på fabrikken,
desværre måtte vi ikke fotografere, men det var
meget spændende at se. |
Derefter var der
nogle maskiner som grovsorterede korkpropperne.
De blev sorteret i 9 forskellige kvaliteter. I
den næste afdeling sad der nogle kvinder, og
sorterede propperne manuelt. Alle
restprodukterne blev granuleret og brugt til
forskellige produkter. |
Efter rundvisningen besøgte vi fabrikkens museum. Der så vi en lille film om korkegen, en del produkter der var lavet af kork og der var på en væg en udstilling af alle de forskellige propper Amorim fabrikkerne laver. |
Der var også en afdeling med
gamle maskiner, der tidligere var blevet brugt
til produktionen. |
Det var efterhånden blevet langt op af dagen, så vi satte atter kursen mod Porto, og var tilbage ved hotellet ca. kl. 18.00. |
Vi fandt lige et
sted, hvor vi kunne købe lidt vand, og så stod
den på afslapning indtil aftensmaden kl. 20.00. |
|