Tilbage til Sri Lanka - Elefanter og Paradis forside

Dambulla - Polonnaruwa - Dambulla

DAG 4 | DAMBULLA - POLONNARUWA - DAMBULLA |
Ruinbyen Polonnaruwa, stup-aer, buddhastatuer og smuk natur
Efter morgenmaden går turen gennem det smukke landskab til ruinkomplekset Polonnaruwa. Undervejs når vi også lige at kigge forbi en lokal træskærerbutik, hvor vi ser de arbejdende træskærere, og der er her mulighed for at købe nogle af de mange flotte masker, figurer, skåle osv. Undervejs besøger vi yderligere en lokal rismølle.
I Polonnaruwa tilbringer vi formiddagen med at udforske Sri Lankas anden gamle hovedstad. I det 10. århundrede gjorde de sydindiske Chola konger Polonnaruwa til deres hovedstad efter erobringen af Anuradha-pura. Byen blev generobret i det 11. århundrede af den singhalesiske konge Vijayabahu og blomstrede indtil det 13. århundrede, hvor den endnu engang faldt i hænderne på de sydindiske konger. De hinduistiske og buddhistiske arkæologiske skatte er overvældende og i høj grad velbevarede.
Hele byen er domineret af en umådelig sø, Parakramas Hav, som er opkaldt efter Sri Lankas mest respekterede konge. Vi ser også det lille museum der bl.a. udstiller genstande fundet i Polonnaruwa og en model over byen som man mener den har set ud. I det fjerne kan vi se Sigiriya klippefortet og kan dermed se lidt nærmere på hvad der venter os i morgen, når vi skal bestige den imponerende og nærmest uindtagelige klippe.
Vi kører tilbage mod Dambulla og spiser frokost undervejs. Tilbage i Dambulla står den på afslapning resten af dagen.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

Tirsdag den 7. februar 2012.

Lidt billeder fra hotelområdet.

   

Kl. ca. 845 kørte vi af sted på udflugt. Vejen lå på en dæmning, der blev bygget ca. år 1200, for at opdæmme vand i en stor tank/sø. Vandet skulle bruges til et sindrigt vandingssystem, der også blev lavet på dette tidspunkt og som stadig fungerer.

Vi kørte til Polonnaruwa, den anden store kongeby. Den første ligger i det nordlige Sri Lanka.

Den eneste 7-etagers pagode der er på Sri Lanka.

   

En månesten. I Polonnaruwa blev de brugt som "åndelige dørmåtter". Denne skulle være den bedst bevarede. De enkelte billeder i de bånd der er, er forskellige symboler.

   

Vatadage (vata = rund). Der er i bygningen 4 Buddhafigurer. Bygningen er ca. 800 år gammel, men Buddhafigurerne er ca. 1500 år gamle.

   

   

   

   

        

   

   

   

   

   

Templet for Buddhas hjørnetand. Tanden skulle beskyttes godt. Det er det eneste tempel i Polonnaruwa med en mur omkring.

   

   

       

   

   

Lotuspavillion.

   

Thuparama er den bedst bevarede bygning. Det hvælvede tegltag er næsten intakt.

   

       

    

       

    

Et hindutempel.

Frugtbarhedssymbol.

Vi gik videre til paladsområdet.

   

Selve paladset. Det der er tilbage er ca. 10 m. højt. Der har været 7 etager. For at bære dette, er der forneden 3 m. tykke vægge.

   

Vi gik rundt i det, der havde være stueetagen. Der var der livvagterne holdt til.

Toilettet. Mansoor demonstrerer.

   

   

       

   

Kongens bad og omklædningsrum.

   

    

   

   

   

   

   

Fra kongens bad, kunne vi se nutidens bad i floden.

    

       

    

   

   

       

Vi gik tilbage til bussen, vi skulle køre en kort tur.

Ringmuren er ca. 6 km. lang.

   

Vi kørte til Gal Vihara, hvor der er 4 Buddhafigurer hugget ud af klippen.

   

       

   

   

   

   

Derfra kørte vi atter er kort stykke. Undervejs holdt vi stille for at se på en varan, og et termitbo med en anden varan.

   

Vi besøgte et rigtigt spændende museum, hvor der var genstande fundet i kongebyen, og modeller af flere af bygningerne, så vi kunne se, hvorledes de har set ud. Vi måtte ikke fotografere i museet.

   

Det var blevet frokosttid, men det var også blevet regnvejr - og ikke kun smådråber. Så selv om restauranten kun lå ca. 5 min. gang fra museet, kørte bussen os derhen.

Der var fuldmåne denne dag, er der er på Sri Lanka ensbetydende med, at det er helligdag. Og der medfører på Sri Lanka, at man ikke kan købe drikkevarer med alkohol i, det medførte at nogle måtte prøve nye drikkevarer til deres frokost.

   

   

   

Regnen var taget til, og en flok myrer var åbenbart blevet oversvømmet i deres bo. Det gav travlhed, med at få flyttet æg.

   

   

Så kørte vi atter få km. hen til et træskærerværksted. Først blev vi introduceret for de forskellige træsorter, der blev arbejdet i.

   

Konge-ibenholt, hvor kun kernen er sort, derfor de to farver.

Derudover var der: Rosentræ, der er et tungt og hårdt træ. Teaktræ. Kokospalme, hvor midten er helt blødt, så det kun er det yderste, der kan bruges. Sandeltræ, der dufter lidt. Regnbuetræ, der er flerfarvet. Lakmustræ, der kan få forskellige farver, såfremt man tilsætter syre eller base og Maghoni.

   

       

Erhvervet at være træskærer, gives videre fra far til søn. Også de figurer man skærer går i arv.

   

Det er regnbuetræ, han arbejder i. Jeg prøvede at løfte køllen, den var ret tung.

   

   

   

   

   

   

       

   

Da vi kørte derfra regnede det stadig meget, så vi blev alle fulgt ud til bussen under en paraply.

   

Det var så meningen, at vi skulle have besøgt en rismølle. Men pga. fuldmånen/helligdag havde den lukket, så vi kørte tilbage til hotellet.

Vi havde egentlig om morgenen planlagt, at vi ville svømme en tur i pølen, når vi kom tilbage; men pga. regnen droppede vi det, og slappede i stedet af indtil kl. 1700, hvor vi havde bestilt massage.

   

   

Flemming havde fødselsdag denne alkoholfrie dag. Til desserten ved aftensmaden fik han en lagkage, som vi alle fik et stykke af.

   

   

Ved sengetid opdagede vi, at det var fugtigt i fodenden af Thorkilds seng - det dryppede lidt fra taget. Så vi måtte ommøblere lidt, før vi gik til ro.